Geschiedenis

In de middeleeuwen werd in de brede strook binnenduinen, genaamd Keukenduyn, op wild gejaagd voor de keuken van Slot Teylingen. Hier leefde Jacoba van Beieren de laatste vier jaren van haar leven in ballingschap. De toenmalige naam Keukenduyn wordt later gebruikt als naam van het landgoed: Keukenhof.

In 1641 laat Adriaan Maartenzoon Block, een voormalig commandeur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, een landhuis in het “Keukenduyn” bouwen. Het was in deze tijd normaal dat vermogende kooplieden percelen grond in de regio kochten om er vervolgens buitenhuizen op te bouwen, waarop ze zich in de zomer konden terugtrekken.

Begin van de 19eeuw doet de adel zijn intrede en koopt jonkheer Johan Steengracht van Oostcapellen Landgoed Keukenhof. Hij redt het hiermee van de ondergang/sloop. Steengracht is kooplustig en weet de buitenplaats fiks uit te breiden.

Jonkvrouw Cecilia (dochter Steengracht) trouwt met Carel Anne Adriaan baron van Pallandt (1810-1883). Ze geven de opdracht om zes torens aan te bouwen en hiermee werd het landhuis een kasteel met de naam Kasteel Keukenhof. Ook werden de tuinen heringericht door de bekende tuinarchitect J.D. Zocher en L.P. Zocher.

Het echtpaar Van Pallandt krijgt een zoon, Frederik (1838-1878), en een dochter, Cornelie  (1840-1923). Cornelie, getrouwd met Jan Carel Elias graaf van Lynden (1837-1900) erft het huis nadat haar broer overlijdt. Bij haar dood in 1923 wordt haar oudste zoon, Jan Maurits Diederik graaf van Lynden (1864-1930), eigenaar van Keukenhof. Hij verbouwt de voorzijde van Kasteel Keukenhof door de balkons om te bouwen tot moderne badkamers.

De zoon van het echtpaar, Jan Carel Elias (1912-2003) blijft in 1940 na zijn scheiding samen met zijn moeder en dochter in het kasteel wonen. Totdat in de Tweede Wereldoorlog het kasteel door de Duitsers wordt gevorderd voor inkwartiering. Daarna heeft de graaf niet meer permanent in het kasteel gewoond. Graaf Carel sterft in 2003 en legateert bij testament het kasteel en het landgoed aan een stichting. Deze doet haar best om Landgoed Keukenhof te behouden voor komende generaties en open te stellen voor publiek.

Klik op de tijdlijn om deze te lezen.

Rondleidingen

Kasteel Keukenhof opent haar deuren op woensdag en donderdag!  Een rondleiding reserveren kan via de onderstaande knop. De rondleiding is € 5,- per persoon, is Nederlandstalig, heeft een duur van 90 min en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Let op: grote (rug)tassen, honden en kinderwagens kunnen niet mee naar binnen. Het kasteel is beperkt toegankelijk voor rolstoelen/rollators of mensen die slecht ter been zijn.

Rondleiding reserveren

 
Fotograaf: Hans Krenger

Praktische informatie

Kasteel Keukenhof opent regelmatig haar deuren. Kom langs tijdens Open Monumentendag of de Dag van het Kasteel om het kasteel van binnen te bezichtigen.

kasteel_blauwe_salon_6.
Zijn er rondleidingen door het kasteel?
Ja, Kasteel Keukenhof opent op woensdag en donderdag haar deuren voor rondleidingen. De rondleiding is € 5,-, is Nederlandstalig, heeft een duur van 90 min en is niet geschikt voor kinderen onder de 10 jaar. Klik hier voor meer informatie. Let wel op, de rondleidingen zijn erg populair en vol is vol.