Show navigation
nl

Kijkje in Kasteel Keukenhof

Beleef vandaag de Dag van het Kasteel digitaal! 

Ga samen met ons terug in de tijd! 

We starten deze ''mini'' virtuele rondleiding aan de buitenkant van het kasteel. Het oorspronkelijke landhuis werd in 1641 gebouwd in opdracht van Adriaan Maartenzoon Block, een voormalig commandeur van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. In 1865 is het landhuis omgebouwd naar een kasteel in neogotisch- en neorenaissance stijl, voorzien van zes torens. 

Wanneer we Kasteel Keukenhof binnengaan komen we in de grote hal. Het valt gelijk op dat er vier gemetselde ronde bogen, met handgevormde bakstenen, afgewisseld met stukken natuursteen te zien zijn. De linkerdeur leidt naar de badkamer, de rechterdeur is na 1923 dichtgemetseld. Beide ruimtes waren aanvankelijk loggia's en balkons. Het plafond: een indrukwekkende binnenkomer. Het bestaat uit cassettes versierd met gouden en witgouden Franse Bourbon lelies en is een architectonisch knipoog naar een middeleeuwse ridderzaal. 

Nu maken we een sprongetje naar de eerste etage en gaan we naar de (huidige) Eetkamer met dienkeuken. Het vertrek is nagenoeg vierkant. Aan de oostkant bevindt zich een deur met een serviceluik naar de dienstkeuken met goederen-/etenslift. Tot circa 1923 was hier de voormalige herenkamer. Boven de buffetten hangt nu het oudste schilderij en tevens de oudste afbeelding van het landgoed uit de late 17e eeuw: Midden in een geïdealiseerd duinlandschap ligt een prachtige baroktuin met een representatief herenhuis en bijgebouwen. De buitenplaats ligt aan een weg, die nog niet helemaal klaar lijkt te zijn en sporen van afzanding laat zien. Het schilderij is omstreeks 1696 ontstaan en niet gesigneerd.

We lopen een andere kamer in en komen bij de Blauwe Salon, ook wel de pronkzaal. Wat het meest opvalt zijn de landschapsschilderingen in de vakken van de lambrisering op drie van de vier wanden. Oorspronkelijk waren alle vier de wanden (dus ook de raampartij) versierd met 90 Alpenlandschappen van de Zwitserse schilder Caspar Wolf (1735-1783). In deze ruimte staat een aantal van de meest waardevolle en opvallende meubelen van het kasteel, waaronder een koppel 19de eeuwse ééndeurs wandkasten vervaardigd in Frankrijk door Mathieu Befort gedurende de Napoleon III-periode (ca.1850-1860). Op dit moment worden er trouwceremonies in de Blauwe Salon van het kasteel gehouden. 

We eindigen de ''mini'' virtuele rondleiding in de Rode Salon met oost toren en balkon. De wanden zijn boven een houten paneellambrisering voorzien van een papieren behang in een rood damastpatroon op wandbespanning. Het huidige behang is in 1913 aangebracht. Het houten cassetteplafond heeft in de cassetten op doek geschilderde grisailles met voorstellingen van putti en dieren, vervaardigd door Johan Stortenbeker en dateren uit 1850.

Veel lees- en kijkplezier! 

De 360 graden foto's zijn gemaakt door Wiebe de Jager.