Twee trekpaarden sleepten op vrijdag 1 oktober samen meterslange essenboomstammen. Landgoed Keukenhof was voor één dag hun werkplek.

In 2019 is de houtvijver op Landgoed Keukenhof schoongemaakt. Deze is daarna een jaar lang gebruikt om 50 essen te “wateren”. Deze eeuwenoude techniek zorgt ervoor dat hout duurzamer wordt. Het wateren van hout werd toegepast om uit boomstammen bestendig, goed bewerkbaar en rustig timmerhout te verkrijgen. Gewaterd hout trekt bijvoorbeeld minder krom. Na een jaar “wateren” zijn de stammen klaar voor verwerking.

De essen boomstammen zijn verwijderd door twee sterke trekpaarden van Paard aan ‘t werk. Net zoals dat vroeger gebeurde. Henk de Mooij, manager parkbeheer bij Keukenhof is enthousiast over wat hij ziet: “We laten graag zien hoe het er vroeger aan toeging op het landgoed. Dit is een mooie manier om bosonderhoud te plegen op een manier zoals het honderden jaren geleden ook al gebeurde. Het is prachtig om de paarden aan het werk te zien.”

Delen van de oude bomen worden hergebruikt op het landgoed en er gaan boomstammen naar Bollenstreekhout die er mooie houtproducten van maken. Ted Wiegman, oprichter van Bollenstreekhout, is blij met de boomstammen. “We werken graag samen met lokale partners en van deze bomen maken we ook weer prachtige producten. We zorgen ook voor heraanplant. Voor elke geoogste boom planten we drie nieuwe bomen aan, zo ook op Landgoed Keukenhof.”

Keukenhof besteedt veel aandacht aan het bosonderhoud op het landgoed. Zieke of aangetaste bomen worden geveld om gevaarlijke situaties te voorkomen en er worden voortdurend nieuwe bomen geplant. Op deze manier behoudt Keukenhof het bos voor de komende generaties.