Onder de recente aankopen uit de erfenis van Carel Elias graaf van Lynden bevindt zich ook een toepasselijk voorwerp voor deze tijd van het jaar: een duwslee.

De slee in St. Michielsgestel
De 18e -eeuwse duwslee stond lange tijd in de hal van Kasteel Keukenhof voordat Carel Elias graaf van Lynden dit kostbare stuk meenam naar zijn nieuwe woonplaats St. Michielsgestel. Daar werd de duwslee gebruikt als plantenbak.
Beschildering
De duwslee heeft een ijzeren versiering en is beschilderd met winterlandschappen. Het is vrijwel zeker dat deze duwslee door meerdere generaties van Pallandts en van Lyndens werd gebruikt. De duwslee en andere objecten geven ons inzicht in de geschiedenis van Kasteel Keukenhof en het dagelijks leven van de bewoners.
Amsterdams Kuipje
Duwsledes waren naast grote sledes voor achter paarden erg geliefd bij de kinderen van adellijke families. Zo maakt een andere type duwslee: een “Amsterdams Kuipje” ook deel uit van de collectie van Kasteel Keukenhof. Het kuipje is beschilderd met een bloemenpatroon en op de voorkant staat een goudkleurige ramskop.
Sledes terug in het kasteel
Tot in de jaren 60 sierden deze sledes in de entreehal van Kasteel Keukenhof. Het is onbekend wanneer en vooral waarom de laatste graaf van Lynden de kleine duwslede naar zijn nieuw landgoed bracht. Nu zijn de duwslede en het Amsterdams Kuipje samen met een 19e -eeuwse prikslee tentoongesteld in de gang van Kasteel Keukenhof.