Onder de recente aankopen uit de erfenis van Carel Elias graaf van Lynden bevindt zich ook de bibliotheek van de familie van Lynden. In veel boeken staat een persoonlijke noot, meestal met de ex libris (zie onderstaand) van graaf van Lynden. De boeken zeggen veel over het leven van de familie, de interesses van de familieleden en hun liefde voor elkaar.

De graaf en Molly
In 1952 hertrouwde Carel Elias graaf van Lynden met Pauline (Molly) Margaretha de Steenhuijsen (1915 – 1994), tijdens een reis naar Cornwall.
Ex libris
Eigendomsmerk dat in de meeste boeken is geplakt.
Huwelijksjubileum in 1954
Molly gaf aan Carel Elias graaf van Lynden boeken te ere van hun huwelijksjubileum (foto: tweede huwelijksjubileum in 1954). Een encyclopedie over kunstgeschiedenis (cadeau in 1956) en “Lost city of the Inca’s (1954) worden nu in de boekencollectie van Kasteel Keukenhof bewaard.
Hobby van de graaf
Ook dochter Irene (1939 – 1999) uit zijn eerste huwelijk met Anna Cecilia van de Poll, barones Wittert van Hoogland hield van boeken. Een grappig boekje over honden vertelt van een van de grootse hobby’s van de graaf: honden.
Inhoud van de bibliotheek
Kijkend naar de inhoud van de bibliotheek valt op hoe breed de interesse van Carel Elias graaf van Lynden was. Boeken over natuurkunde, zoölogie, natuur-heelkunde, maar ook boeken over grenswetenschappen zoals spiritualisme geven inzicht in het denken en de belevingswereld van de laatste particuliere eigenaar van Keukenhof.