Kasteel Keukenhof is een onderzoek gestart naar de oorspronkelijke architectuur van het 17e-eeuwse landgoed en herenhuis. Dit onderzoek, geïnspireerd door een schilderij uit de late 17e eeuw, richt zich op het achterhalen van de historische bebouwing en ingangssituatie van het kasteel. Hoewel het schilderij de enige visuele documentatie is uit die tijd, kan de nauwkeurigheid ervan niet worden bevestigd.
Op het schilderij is aan de noordzijde van het huidige kasteel – met zicht op de huidige Stationsweg – een kade afgebeeld met torenachtige gebouwen aan beide zijden van de oorspronkelijke toegangsweg. Tussen 2007 en 2010 zijn tijdens graafwerkzaamheden volgens mondelinge bronnen fundamenten ontdekt, maar deze vondsten zijn destijds niet vastgelegd of onderzocht. Eind oktober heeft Martijn Romar van ATKB een geofysisch onderzoek uitgevoerd om de vermoedelijke locatie van deze fundamenten nauwkeurig vast te stellen. Dit onderzoek brengt grondlagen in kaart en kan mogelijk uitsluitsel geven of er nog restanten van de kade en torens aanwezig zijn.
Daarnaast wordt een tweede geofysisch onderzoek uitgevoerd naar de fundering van de keldervloer aan de westkant van het kasteel. Dit moet helderheid verschaffen over de fundering van het herenhuis zelf, dat is gebouwd op een bodem van zand en veengrond. Tot nu toe is het onbekend of het gebouw op een zandplaat of op houten palen staat, maar eerste aanwijzingen duiden niet op de aanwezigheid van palen.
De resultaten van het onderzoek worden in november verwacht en zullen meer inzicht geven in de architectonische geschiedenis van Landgoed Keukenhof.